21.9.2014

20-luvun meikkilook


Herra Savo hihitteli hyväntahtoisesti kun kokeilin tänään meikkiä 1920-luvun tyyliin. Kieltämättä itseänikin huvitti, sen ajan meikki ei ole modernien standardien mukaisesti kovin imarteleva :D


Elokuvissa periodimeikit yleensä muokataan moderniin kauneuskäsitykseen sopiviksi, muutenhan katsoja ei pystyisi seuraamaan juonta pokerinaamalla. Vanhoista maalauksista, mainoksista ja lehdistä voi katsoa mallia jos kaipaa tietoa siitä miltä "aito" look näytti.

Itse mielenkiinnolla luen kirjoja kauneuden ja kosmetiikan historiasta, yksi hyvä on tämä Gabriela Hernandezin Classic Beauty. The History of Makeup. Siinä on yksityiskohtaiset tiedot eri aikakausien lookeista, tuotteista ja meikkitekniikoista. Tämä meikki on tehty kirjassa kuvatulla tyylillä.

1920-luvulla muodikkaat naiset meikkasi, look oli aika vahva ja erikoinen nykymuotiin verrattuna. Sen ajan kauneusihanteita olivat mustavalkoisten elokuvien näyttelijättäret ja meikkiniksit napattiin valkokankaalta. Ei ihme jos mustavalkoista elokuvaa varten alunperin kehitetty meikki näyttää hieman oudolta jos sitä kuvittelee normaaliin, ei-mustavalkoiseen arkielämään :D
Heh, tällaisessa pellenaamarissa on vaikeaa olla vakavasti otettava :D

Ihon piti tietenkin olla tasainen ja vaalea. Iholle levitettiin voidetta joka jätti kostean pinnan. Sen päälle levitettiin reippaat määrät sävytettyä puuteria, omaa ihonsävyä hiukan vaaleampaa sävyä. Yhdistelmä toimi sen ajan meikkipohjana. 20-luvun loppupuolella rusketus tuli muotiin ja myyntiin tuli tummempia, luonnollisempia puuterin sävyjä. Talvella oli kuitenkin muotia olla vaaleaihoinen.


Poskipunaa levitettiin pyöreäksi läntiksi keskelle poskea ja reunat häivytettiin puuterin avulla. Suosittuja sävyjä oli roosa ja vadelma. Poskipunia oli voidemasia, nesteitä ja puuterimaisia. Iltameikissä käytettiin vahvempaa poskipunaa.

Kulmat nypittiin ohuiksi tai kokonaan pois ja piirrettiin mustalla kynällä vahvat viivat. Kulmien viiva oli alaspäin eli täysin erilainen kuin nykyään! (Huijasin. En nyppinyt omiani pois, tyydyin peittämään peiteaineella ja piirsin kynällä päälle uudet kulmat.)

Tumma luomiväri korosti tätä alspäin valuvaa linjaa lisää. Suosittuja värejä olivat sininen ja vihreä. Lisäksi silmät rajattiin vahvasti mustalla kynällä. Ripset tummennettiin mustaksi värjätyllä vahalla.

1920-luvulla huulipunat olivat vielä sitä laatua, mikä leviää helposti huulten reunojen ulkopuolelle ja sottaa. Niinpä huulipunaa levitettiin vain huulten reunojen sisäpuolelle ja muodikas maalattu suu oli pieni. Huulipunan levitykseen käytettiin usein sormia. Tummanpunainen oli muodikas väri.

Pieni hattu ja turkiskaulus ja järkyttynyt ilme :) Jotenkin tähän lookkiin liioitellut, dramaattiset ilmeet sopii tosi hyvin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan! Please tell me what you think!