2.9.2014

Punaista ja mustaa


Värien yhdisteleminen.


Syyskuun Vogue julistaa mustan ja punaisen syksyn seksikkäimmiksi väreiksi, kannessa teemanmukaisesti syksyn väreihin puettu huippumalli. Hän on todella nuori ja todella kaunis, virheetön iho ja huolellinen meikki. Ja tästä kaikesta huolimatta hän jää täysin vaateiden varjoon, mustan ja punaisen dramaattinen yhdistelmä vie kaiken huomion.

Mallin työ on myydä sitä mitä hänen päällään on. Mutta jos ei ole malli eikä saa palkkaa siitä että pukeutuu päästä varpaisiin nimenomaan tunnetun brändin uusimman kokoelman vaatteisiin kannattaa tietenkin valita asunsa sävyt niin että ne tuovat kantajansa persoonallisen kauneuden esille. Ja kannattaa ehkä miettiä ennen kuin valitsee pukeutua mustaan ja punaiseen. Yhdistelmä on armoton.

Musta on niin suosittu väri mutta todellisuudessa musta, erityisesti kasvojen lähellä, käy vain hyvin harvalle. Oikeastaan vain lumikeille joilla on virheetön iho ja voimakkaat kontrastit värityksessä eli tummat hiukset, silmät, kulmakarvat, ripset. Värianalyysissä tämä tyyppi on Talvi. Tai rokkareille! Mutta tässä tapauksessa asenne on värityyppiä tärkeämpi. (Ja muutenkin, jos henkilöllä on valtava karisma, asulla ei ole niin väliä!)

Muut näyttävät paremmalta väreissä - laivastonsininen, luumu, teal, harmaa, viininpunnainen, suklaanruskea ovat kaikki kauniita tummia värejä, valitsee vain omansa. Vaaleaihoiset naiset joilla on vaalea tai vaaleanruskea tukka ja vaaleat (siniset, harmaat, vihreät) silmät näyttävät lähes aina paremmalta väreissä, mustassa taas usein... vähemmän hehkeiltä.

Musta vahvistaa kasvojen varjoja eli siis korostaa tummuutta silmien alla, saa rypyt ja juonteet näyttämään syvemmiltä ja saa ihon näyttämään kalvakalta. Musta vaatii vahvempaa meikkiä. Siksi en suosittelisi sitä puvuston pääväriksi suurimmalle osalle suomalaisista.

Punainen on pukevampi ihoa vasten, se on hyvä. Sen yhdisteleminen muihin väreihin taas ei aina ole ongelmatonta, punainen kun on äärimmäisen vahva huomioväri. Punainen ja musta laajoina pintoina samassa asukokonaisuudessa taistelevat keskenään. Lehtien sivuilla se on näyttävä yhdistelmä johon katse pysähtyy, ehkä siksi sitä näkee niin usein. Mutta tosielämässä, ilman stailausta, ammattilaisen tekemää meikkiä, huippuvalaistusta ja photoshoppia punamustaan pukeutunut tavallinen nainen jää helposti asunsa hengariksi.

Kirkas punainen + musta kirkuu huomiota! Väriyhdistelmä on liian obvious, liian teatraalinen ja tuo mieleen kabareen tai naamiaisasun. Muutenkin asu joka koostuu kahdesta tai kolmesta vahvasta, laimentamattomasta väristä (esim. punainen + keltainen, sininen + oranssi, musta + punainen + valkoinen) muistuttaa jonkun valtion lippua tai yrityksen/puolueen logoa. Tai hakaristia. Lopputulos saattaa näyttää jonkun firman työasulta.

Vahvaa punaista pitää osata annostella oikein, kokopunainen vaatetus on usein liikaa. Kirkkaan punaisen pariksi sopii paremmin murretut, pehmeät sävyt. Erilaiset harmaat, beiget, siniset ja valkoiset. Punainen takki näyttää tyylikkäältä kermanvärisen puvun kanssa. Vaaleansininen mekko ja kaunis punainen laukku. Punainen vyö voi piristää kauniisti muuten hillittyä ja tylsähköä harmaata asua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan! Please tell me what you think!