6.4.2015

90-luvun meikki. Ysärin "luonnollinen" ruskeasävyinen look.


Mulla on aika paljon meikkausta ja kauneuden historiaa käsitteleviä kirjoja. Lisäksi muutosta muuttoon kanssani ovat siirtyneet Allure-lehtien kasat joista vanhimmat ovat 1990-luvun loppupuolelta. Aina välillä selaan aarteitani kun olen vaikkapa etsimässä inspiraatiota. Silloin huomaa miten käsitys siitä, mikä on kaunista, muodikasta ja "oikein" muuttuu kosmetiikan(kin) ihmeellisessä maailmassa vuosien ja vuosikymmenien saatossa.

Periaatteessahan kauneuskäsitykset muuttuvat suhteellisen hitaasti. Säännölliset, symmetriset piirteet, isot silmät, kiiltävät hiukset ja virheetön iho ovat kauniita nyt ja olivat kauniita sata vuotta sitten. Mutta ihmisten tavat ehostaa ja korostaa kauneuttaan ovat sadassa vuodessa muuttuneet huomattavasti. Itse asiassa jo vertaamalla 90-luvun trendeihin tajuaa että joo, ajat ovat muuttuneet!

1990-luvulla oli edelleen muotia olla ruskettunut. Tosin pikkuhiljaa havahduttiin jo siihen, että UV-säteily on vaarallista iholle ja terveydelle ja markkinoille alkoi putkahdella itseruskettavia aineita.
Suurin osa naisista hankki rusketuksensa kuitenkin mieluummin perinteisin menetelmin koska sen ajan itseruskettavat olivat iholla enimmäkseen oranssinkeltaisia (sen huomaa jopa mainoskuvista!). Ja se itseruskettavan haju!Vuosikymmenen suosituin meikkiväri oli ilman muuta ruskea!


 90-luvulla oli meikissä vahva pyrkimys "luonnollisuuteen", varmaan seurauksena kasarityylien villeistä väriyhdistelmistä. Ja luonnollista lookkia pyrittiin saavuttamaan meikkipaletilla joka ulottui mahonginruskeasta ruskeabeigen sävyihin.

Toki muitakin trendejä oli mutta se ruskeasävyinen ysäri-"nude" oli kyllä yksi suurimmista.


Silmämeikki oli usein suhteellisen simppeli: ruskeita sävyjä luomille ja ripsiväriä. Ja kulmakarvat! Ne oli kapeat ja dramaattisen kaartuvat, aina kun mahdollista.

Aurinkopuuteria käytettiin reippaasti, korostamaan rusketusta ja maalaamaan "päivetystä", jos sitä ei muulla tavalla onnistuttu hankkimaan. Poskipunatkin olivat useimmiten ruskeasävyisiä. Usein aurinkopuuterilla tehtiin myös varjostukset.


Ja ne huulet! Huulipunissa suosituimpia sävyjä olivat nudet. Tarkemmin sanottuna sävyt vaaleasta beigestä keskiruskeaan. Jos haluttiin olla dramaattisia, valittiin mahonginruskeita sävyjä.


Mutta tärkein elementti 90-luvun huulimeikissä oli ehdottomasti rajauskynä!


Sitä käytettiin reippaasti. Yleinen kauneusneuvo oli rajata huulet omien rajojen ulkopuolelta ja värittää huulipunalla että suu näyttäisi isommalta (90-luvulla muhkeista huulista tuli hitti, vielä 80-luvulla huulten koolla ei ollut niin paljon väliä.). Rajauskynä sai näkyä. Toisaalta, tottakai se näkyy jos se on kerran piirretty huulten reunojen ulkopuolelle!


Itse asiassa muistan kuinka yritin kopioda vuoden 1994 (muistaakseni) Anna-lehden meikkiohjeita joissa neuvottiin rajata huulet ruskealla kynällä ja värittää keskusta vaalealla huulipunalla että suu näyttäisi muhkeammalta! Voi apua! :D


90's look
Tein huvikseni meikin jossa yritin yhdistää näitä 1990-luvun meikkitrendejä. Tähtäsin sen ajan tyypilliseen ruskeasävyiseen nudelookkiin. (Lisäkuvituksena postauksessa toimivat kuvat mun lempparimeikkikirjoista ja jenkki-Alluren numerosta vuodelta 1999 jonka kannessa on hirmuisen nuori uusi tähtönen Reese Witherspoon!)

Meikkipohjaksi valitsin omaa ihoani reippaasti tummemman meikkivoiteen (huomaa kivan sävyeron kaulassa!).

90's look

Lisäväriä tuo reipas aurinkopuuterin sutiminen poskiin ja poskiluun alapuolelle. Tosin eihän tuo ole vielä tarpeeksi ysärityylinen "terveen päivettyneen" näköinen todellakaan! Poskipuna taitaa olla 90-luvun meikkitrendien näkökulmasta turhan raikas...

Piirsin kulmista kapeat, selkeät ja kaartuvat. Huhhuh!
Luomilla on mattaa vaniljasävyä koko luomella, erityisesti kulmaluulla. Varjostuksena ja ulkokulmassa matta keskiruskea sävy.
Rajausvärinä ruskea rajauskynä.


Ja huulet! Ensin tein sen painajais-ysärilookin, tummaa rajauskynää ja selvästi paljon vaaleampi huulipuna keskelle. Rajasin tietysti rajojen ulkopuolelle. Sitten ajattelin että en kestä ja väritin huulet kokonaan ruskeanpunaisella kynällä.

Kaunista, vai mitä?! :D

Lopputulos oli minusta niin omituisen näköinen! Varmaankin suurin outoustekijä oli tuo vahva meikkipohja ja sen tumma "päivettynyt" sävy.

Palataanpa nykyaikaan meikin suhteen! Tai noh, viime kesään, silloin on nämä "nykyiset" kuvat otettu.

nude makeup in 2014
nude makeup in 2014
Jotenkin modernimpi luonnollinen meikkilook on minusta kauniimpi ja ehdottomasti raikkaampi!

Minusta on ihanaa että ei tarvitse olla ruskettunut "kauneuden" tähden ja saan olla juuri niin kalpea mitä luonnollisesti olen.
Ja ihanaa on sekin että nude ei ole enää sama kuin pelkästään beigen ja ruskean sävyt. Myös pehmeillä vaaleanpunaisen sävyillä voi tehdä kauniin luonnollisen meikin!
Tuotteiden koostumukset ovat luonnollisestikin aivan eri luokkaa vuonna 2015. Nykyiset meikkivoiteet, puuterit, hienojakoiset luomivärit - sellaisista ei 90-luvulla osattu vielä uneksiakaan!
Pidän myös luonnollisemmasta kulmakarvatrendistä :)
Ruskeaa huulipunaa en varmaan tule koskaan kunnolla ymmärtämään...

Jos teitä kiinnostaa, voisin kirjoittaa jatkossakin eri vuosikymmenien meikkitrendeistä ja lookeista. Näkemykseni muodikkaasta 1920-luvun meikistä on tässä ja tässä on siihen vielä ohjeetkin!

2 kommenttia:

 1. Niin ne kauneusihanteet vaan muuttuu! Itse olin teini siinä 80- ja 90-lukujen taitteessa ja opettelin meikkaamaan enemmän kasarivaikuitteisesti ja sitten 90-luvun puolivälin jälkeen mun elämässäni oli kaikenlaista muuta intressiä kuin meikit joten säästyin aika hyvn siltä ysäriruskealta. ;-) Jotenkin nurinkurista muuten, että ysärimeikin ainekset on tosi luonnoliset ja silti se meikki silloin oli usein tosi överin näköinen. o.O

  Ihan sairaan makea se sun 20-luvun meikki!! Värikuvissa näytti aika kauhealta ;-) mutta mustavalkokuvissa mielettömän aidon näköinen ja todellakin upea!! Olisi niin hauska päästä aikamatkalle kärpäsenä katossa eri vuosikymmenille näkemään miltä ne meikit on siinä elävässä elämässä näyttäneet ja miten ne on tehty ja millaisilla väreillä, aineilla jne.

  Todellakin kiinnostaisi eri vuosikymmenten meikkitrendit, olen ihan hullun kiinnostunut historiasta juuri tuollaisesta näkökulmasta! Sä olet vielä niin taitava, että olisi tosi mielenkiintoista nähdä mitä saisit aikaan! Noi 20-luvun meikin ohjeetkin on tosi kiva juttu, pakko kokeilla joskus kun on aikaa, että mitä saisi aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kivaa että tykkästit mun "meikkihistoriallisista" jutuista :) Mä oon ihan valtavan kiinnostunut kosmetiikan ja meikkien historiasta!

   Se on musta jännää että mustavalkoisten valokuvien esittämänä 20-luvun meikki näyttää aina harmaan eri tummuusvivahteilta - sellaisena se nykyihmisille näyttäytyy. Mutta silloinkin käytettiin mielellään värejä! Ja vielä kun faaraoiden hautakammioiden löytyminen 20-luvulla aiheutti valtavan "egyptiläismuodin" aallon, naiset innoissaan meikkasivat sinisellä, mustalla, kullalla ja vihreällä kuin Egyptin muinaiset kuningattaret :) Voi kun sen ois nähnyt livenä! Elokuvissa kuitenkin periodimeikit ja -kampaukset kuitenkin stailataan modernin kauneuskäsityksen linssin läpi katsottuna, ei ne oo ihan totuudenmukaisia.

   Mun suosikki taitaa olla 30-luku. Ihan huikeita muotiluomuksia ja todella hienostunut tyyli kampauksissa ja lookeissa! Ehkä sitä pitäis yrittää joku kerta :)

   Poista

Tervetuloa kommentoimaan! Please tell me what you think!