27.5.2015

Minkä verran aurinkorasvaa on tarpeeksi? Selkeät ohjeet ja hämmentävä aurinkosuojavoide Avène Mineral Lotion 50+


Joka vuosi ennen kesää amerikkalainen kauneuslehti Allure tekee teemanumeron jossa puhutaan tavallistakin enemmän aurinkovoiteista ja auringolta suojautumiselta. Niin myös tänä vuonna - toukokuun Alluressa on pitkä juttu teemalla Save your skin jossa mm. haastateltiin ihotautilääkäreitä auringon vaaroista. Eikä ihme. Ihosyöpä on yleistynyt (yleisin syöpä USAssa) ja tapauksien määrä on kasvanut jatkuvasti viimeiset 30 vuotta. N. 5 miljoonaa amerikkalaista saa ihosyöpähoitoa vuosittain. (Ja kuinka moni ei saa koska ei ole rahaa tai ei ole edes tajunnut että se outo luomi onkin syöpä?) Mutta hyvin moni kuitenkin ilmoittaa käyttävänsä aurinkorasvaa. Miksi se ei sitten auta ehkäisemään ihosyöpää?

Ihotautilääkäreillä on tähän useita vastauksia. Yksi tärkeä syy on, että ihmiset luottavat liikaa aurinkorasvojen tehoon ja unohtavat muut hyvät neuvot UV-säteilyn välttämisestä. Unohtavat sen että ei ole hyvä oleskella vahvassa keskipäivän auringossa klo 10 - 16. Eivät ota vakavasti asiantuntijoita jotka toitottavat että auringolta pitää suojautua myös vaatteilla - pitkähihaiset paidat, pitkälahkeiset housut, pitkähelmaiset hameet ja leveälieriset hatut eivät kauheasti houkuttele kun tekisi mieli kirmata bikineissä ja pikkupikkusortseissa!

Syy nro 1 on kuulemma kuitenkin se että aurinkovoiteita ei yksinkertaisesti annostella tarpeeksi. Ja jos aurinkovoidetta on iholla liian vähän, liian ohut kerros, sen teho laskee reippaasti. Eli sitä luulee että on suojautunut kertoimella 50 kun todellisuudessa iholla on ehkä puolet siitä mitä pakkauksessa lukee.

Syy nro 2 on se että ihmiset unohtaa levittää aurinkovoidetta uudestaan kahden tunnin välein, vaikka niin kuuluisi tehdä. Ainakin rannalla, vahvassa auringossa. Ja kuuluu myös levittää uusi kerros joka kerta uinnin jälkeen koska voide liukenee iholta veteen ja hieroutuu pyyhkeeseen.

Oikeesti, käsi ylös, kuka noudattaa näitä kaikkia suosituksia?
Ja minkä verran aurinkovoidetta sitten kuuluu levittää kerralla?


Ostin keväällä apteekista Avènen mineraaliaurinkovoiteen Mineral lotion 50+. 100 ml muovituubi. Voiteessa ei ole kemiallisia aurinkofilttereitä vaan mekaaninen suoja-aine, titanium dioxide. Se muodostaa ihon pinnalle kalvon jonka läpi UV-säteet eivät pääse. (Mekaaniset suojat eivät allergisoi yhtä herkästi kuin kemialliset filtterit ja siksi soveltuvat paremmin lapsille ja herkkäihoisille.) Aine suojaa UVA- ja UVB-säteitä vastaan, on erittäin vedenkestävä, hajusteeton ja parabeeniton ja valmistajan mukaan sopii erittäin herkälle iholle, aikuisille ja lapsille myös. Koostumuksessa on mukana antioksidantteja. Pakkauksessa on hyvin perusteelliset käyttöohjeet jotka toistavat samaa mitä ihotautilääkäritkin: levitä ennen auringolle altistumista, toista levitys säännöllisesti, uusi hikoilun, uimisen ja kuivauksen jälkeen (HUOM! Vaikka kyseessä on erittäin vedenkestävä tuote niin silti!), vältä auringossa oleskelua klo 12 - 16, käytä suojaavia vaatteita...

Ainakin toivoa sopii, että ihmiset lukis sen pienellä painetun tekstin pakkauksen kyljessä!


Pakkauksen mukana tulee vielä kaikille Avènen aurinkovoiteille yhteinen annosteluopas! Avènen aurinkorasvoista osa on pakattu 50 ml pumpulla varustettuihin tuubeihin ja osa on 100 ml pakkauksia (niin kuin tämä mun) joista voidetta vain kaadetaan suoraan, ilman pumppua. Opas koskee molempia pakkaustyyppejä. Ihmiskeho on ohjeessa jaettu 11 osaan, kasvot ja kaula ovat osa 1, kädet olkapäästä sormenpäihin 2 ja 3, rinta 4, maha 5, jalat etupuolelta varpaisiin asti 6 ja 7 ja takaa 10 ja 11, ylä- ja alaselkä 8 ja 9. Selkeää, eikö?


No niin, jotta aurinkovoide olisi sen luvatut SPF 50+, oikea annostelu on:


Eli kasvoille ja kaulalle kuuluu levittää kerralla yhden sormen mitan voidetta! Kerralla!
Ja kehonosille 2 - 11 kaksi sormen pituista voidepötköä kerralla! Vasta silloin on aurinkovoidetta sen verran, että se suojaa ihoa sen SPF 50 verran.


Huijasin hiukan. Etusormeni on huomattavasti lyhyempi kuin keskisormi joten voidettakin mahtuu vähemmän. Silti tämä määrä pelkästään kasvoille ja kaulalle näyttää todella valtavalta. (Lisäksi voide on löysää ja valuu ja on vaikea annostella sormelle!) Mutta siis tämän verran kerralla naamaan?


Pakkauksessa lukee "Voiteessa on hento sävy" ja kyllä, vitivalkoista paperia vasten näkee, että voide ei ole ihan yhtä valkoista mutta mutta...Jopa hyvin kalpealla iholla käden sisäpuolella pieni tippa voidetta loistaa valkoisena länttinä. Vaikka hieroin sen ihoon huolella, valkoinen kerros erottui selvästi.

Valkoinen, hieman tahmea kerros pysyi, vaikka annoin kunnolla aikaa imeytyä.

Kasvoille levitettynä näytti aika hurjalta! Pahuksen aurinkorasva on valkoista kuin geishojen rituaalimeikki. Missä se "kevyt sävy" on?

En lopulta käyttänyt edes puolta suositusmäärästä mutta enempää ei valitettavasti kasvoilleni mahdu. Voide ei olikein imeydy mun ihoon ja vain pyörii iholla valkoisena epätasaisena kerroksena. Koostumus on jännä, samalla tuhti ja liukas ja jotenkin jännän puuterinen (puuterisuus johtunee tuosta hienoksi jauhetusta titanium dioxidesta). Tästä johtuen se on sekä rasvaisenkiiltävä iholla että korostaa kaikkia ihon kuivia kohtia, mm. pieni kuiva läntti nenänpielessä muuttu hetkessä näkyväksi hilseileväksi läiskäksi :(

Ja tätähän pitää myös lisäillä päivän mittaan! Apua!

Taytyykö erikseen sanoa että pesin Avènen Mineral lotion viiskyt-plussan pois? Koska eihän tämännäköisenä oikein voi ihmisten ilmoilla liikkua :) Aine muuten on suhteellisen hyvin vettä kestävää eli puhdstus vaati aikaa ja ponnisteluja!

Rehellisesti, olen hämmentynyt. Kenelle tätä voisi suositella? Ehkä vampyyreille lapsille? Sitten ainakin äidillä ois rauhallisempi mieli kun selvästi näkisi, missä voidetta on ja mihin ei ole vielä levitetty. Tai äärimmäisen kalpealle jolla on samalla täydellinen iho. Tunnen kaksi ihmistä jotka ovat valkoisempia kuin minä mutta vaikka väri olisikin hyvä, koostumus on silti aika haastava. Normaalille/kuivalle iholle jossa ei ole näkyviä huokosia, juonteita, ihokarvoja eikä kuivuuttaan hilseileviä kohtia. Äärimmäistä valkeutta tavoitteleville.

Itse tykkään näyttää vaalealta mutta myös siltä että olen vielä elossa terveenväriseltä joten Avènen Mineral lotion 50+ ei jää mulla käyttöön. En pystyisi käyttämään suositusten mukaan millään - enkä oikein tiedä, kuka pystyisi.Joka tapauksessa, Avènen annosteluohje oli minusta hyvä muistutus! En ole niin turvassa kuin olen kuvitellut SPF 50 -rasvojeni kanssa.

Käytätkö sinä tarpeeksi aurinkovoidetta?
8 kommenttia:

 1. Kiitos silmiä avaavasta postauksesta! Ei ole todellista, miltä tuo voide näyttää. En käytä tarpeeksi suojakertoimellisia tuotteita, mutta olen luottanut siihen, että pieni kerros SPF50-tuotetta on kasvoilla SPF20, jolla pärjää Suomen alkukesässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi mses! Tämä Avènen aurinkovoide oli täydellinen paperilla - ei ärsytä, antioksidantteja, turvallinen jopa lapsille, luotettava tutkittu suoja-aine... Mutta käytännössä en pysty tätä käyttämään!

   Mulla sama tyyli - SPF 50 kasvoille mutta aika ohut, "kosmeettisesti miellyttävä" kerros. Ainakin kaupunkioloissa luotin siihen että kai se nyt jotenkin riittää. Ehkäpä pitää vähän skarpata :) Mulla on nyt testissä pari muuta aurinkorasvaa suojakertoimella 50+ joita pystyy annostelemaan suositusten mukaan ilman että muuttuu geishaksi. Ja yksi on tilattu mutta en ole sitä vielä saanut... Ihan täydellistä aurinkosuojavoidetta en ole vielä löytänyt mutta kyllä niitä suht. toimivia on, kun vaan jaksaa etsiä ja kokeilla!

   Poista
 2. Muistan, että ostin joskus aiemman blogisi postauksen perusteella Avenen mineraalisuojan ja ihmettelin miten voit kehua sitä, kun tulin itse siitä just noin valkoiseksi :D Olen laittanut aina suosituksien mukaan, vaikka kaipa Suomen oloissa saattaa vähemmälläkin pärjätä. Kuitenkin ymmärtääkseni parempi laittaa vaikka spf 15 voidetta riittävä määrä kuin spf 50 voidetta liian vähän, koska se oikeanlainen "hajonta" kasvoille on tärkeää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi anonyymi, olen pahoillani että johdin sut harhaan :( Mutta tiiätkö, se edellinen, vanha Avenen mineraalisuoja oli minusta tummempi sävyltään kuin tämä uus. Uusi on ihan valkoinen, vaikka sitä laittaisi kuinka vähän iholle (ensin kokeilin levittää sen ihan pienen määrän vain kasvoille eikä toimi ohuenakaan kerroksena!). Vanhemmassa oli kuitenkin havaittavissa kevyt beige sävy.

   Poista
  2. Ei tarvitse pahoitella! Tuleehan noita hutiostoksia muutenkin tehtyä. :) Jostain syystä, vaikka olen kalpea, niin aurinkorasvat näyttävät helposti ihollani valkoisemmilta kuin joillakin muilla. Myös Avenen sekaihon emulsio SPF 50, vaikka siinä kyllä mukava tuntuma iholla muuten.

   Poista
  3. Tästä lähtien testaan aina kaikkia aurinkovoiteita niin että levitän ohjeiden mukaisen määrän!

   Outoa muuten, miksi tehdään tuotteita joita ei selvästikään millään pysty käyttämään mukana olevien ohjeiden mukaan? Eihän tuossa ole mitään järkeä!

   Ostin Avenen sekaiholle tarkoitetun emulsion SPF 50 pari kuukautta sitten uudestaan, mulla on ollut sitä ennenkin parikin putkiloa. Tai ainakin vastaava Avenen tuote... Aikaisemmin ei ollut tän kanssa mitään ongelmaa mutta tämä viimeksi ostettu kirvelee iholle levitettäessä. Tai noh, ei kirvele sillai kipeästi mutta kihelmöi. En tiedä, onko vika ihossani vai reagoiko aine mun ihonhoitotuotteiden kanssa jotenkin epäonnekkaasti (käytän AHA- ja BHA-happoja nykyään) vai onko koostumusta muutettu jotenkin. Outoa.

   Mullakin lähes kaikki aurinkosuojat enemmän tai vähemmän valkaisee ihoa. Osa ihan hiukan. Poikkeuksena tietenkin sellaiset missä on kunnolla sävyä mukana - ne taas on lähes poikkeuksetta liian tummia :D Ja lähes kaikki jättää ihon kiiltäväksi. Ratkaisin pulman puuteroimalla päälle sävytetyllä puuterilla - kiilto vähenee ja valkoisuus tasoittuu.

   Poista
  4. Anonyymi vielä jatkaa12.6.2015 13.47

   Voisiko olla, että happojen ohentama iho on vähän herkistynyt kemiallisille suoja-aineille? Tiedän, että jotkut välttelevät avobenzonea (inci-nimeltä butyl methoxydibenzoylmethane), jota siinä Avenen rasvassa on jonkin verran. Se myös hajoaa helposti auringonvalossa.

   Poista
  5. Anonyymi, saatat olla oikeassa. Sitä itsekin epäilen, että hapot ja kemialliset filtterit ei välttämättä mulla sovi yhteen. Mutta hapoista en haluaisi luopua, tuntuvat sopivan hyvin mun iholle! Sen sijaan löysin iS Clinicalin aurinkosuojan fysikaalisilla filttereillä jonka kanssa ei ole mitään ongelmia. Hiukan vaalentaa ihoa mutta käytännössä ei näy iholla ollenkaan, vaikka levitän saman verran mitä Avenen Mineral-aurinkorasvaa. Ja tuntuukin miellyttävältä. Aion kirjoittaa siitä lähiaikoina :)

   Poista

Tervetuloa kommentoimaan! Please tell me what you think!