15.7.2015

Hääpuku mittatilaustyönä ja kokemuksia puvun teettämisestä


Blogini oli pienellä häälomalla :)
Viikonloppu oli mahtava ja kaksi päivää putkeen, juuri sopivasti, oli (suhteellisen) lämmintä, suhteellisen aurinkoista eikä satanut vettä! Hääviikonlopusta mulle jäi paljon ihania muistoja, paljon (toivottavasti joillekin, itse en ehtinyt napsia kuin muutaman kännykkäkuvan) suloisia ja hassuja kuvia rakkaistani ja syventynyt mieltymys samppanjaan ruokajuomana :)

Itse asiassa jäi vielä yksi ihana asia: mittatilaustyönä valmistettu hääpukuni jota voin jatkossa pitää hienona juhla-asuna sopivan tilaisuuden tullen!

Kun ruvettiin suunnittelemaan häitä, tiesin heti kaksi asiaa: halusin pienen ja intiimin juhlan perheen parissa enkä halunnut perinteistä valkoista pitkää mekkoa. Tai mitään valkoista mekkoa. Tai mekkoa ollenkaan.

Kierros paikallisissa kaupoissa osoiti että pääosin saatavilla oli kahdenlaisia juhlatamineita: strasseilla kirjailtuja polyesteriunelmia tai pelkistettyä skandinaavista tyyliä (yleensä se tarkoittaa puuvillaa graafisilla kuvioinneilla). Kumpikaan näistä ei ole mun juttu ollenkaan. Lisähaastetta antaa tiimalasimainen vartalomallini - yleensä kaikki valmisvaatteet ovat liian väljiä vyötäröstä tai sitten liian tiukkoja rintojen ja lantion kohdalla. Niinpä ainoa järkevä vaihtoehto oli teettää juuri sopiva ja istuva puku omien mittojen mukaan.

Vaatteiden teettäminen viehättää mua monesta syystä. Tietenkin iso syy on se tietty ainutlaatuisuus, kun vaate on tehty juuri mittojen mukaan ja samanlaista ei ole kenelläkään. Lisäksi haluan tukea paikallisia yrityksiä mun valinnoilla aina kun pystyn. Kaikki voittaa - asiakas saa täydellisesti istuvat vaatteet, paikallinen pienyritys töitä.

Puvun teki ihana Pirjo Kokko. Googletin paikallisia ompelijoita ja "Vaatturiliike Pirjo Kokko" erottui edukseen. Ensinnäkin herättää luottamusta, jos yrittäjä esiintyy reilusti nimellään. Toiseksi jos osaa ommella miesten puvun, osaa kyllä ommella mitä vaan - tai sellainen mielikuva minulla on. Niinpä menin Pirjolle. Kuvailin suurinpiirtein mitä haluaisin: vartaloa myötäilevän hihattoman yläosan, hieman polven yli ylettyvän leveähelmaisen hameen ja kapealinjaisen pelkistetyn kesätakin jossa olisi 3/4 hihat. Samalla sovittiin kokonaisuuden hinta. Hinta oli muuten hyvin kohtuullinen. Sitten menin etsimään sopivia kankaita.


Kangas tuli lopulta Intiasta, Mumbaista. Olisin mielelläni tukenut paikallista kangaskauppaa mutta valikoimissa oli lähinnä puuvillaa tai keinokuituja. Mulle tulee polyesteristä helposti ihottumaa joten halusin juhla-asukseni ehdottomasti silkkiä, silkkibrokadia. Uuvuttavan runsaasta upeiden silkkien valikoimasta tuskallisen karsimisen jälkeen valitsin kermanvärisen kulta- ja hopealangoilla kirjaillun silkkibrokadin päämateriaaliksi ja ostin vielä välkehtivää vaaleansinistä silkkitaftia vuorikankaaksi. Vikkelät intialaiset kangaskauppiaat lähettivät tilaukseni samantien ja se oli perillä reilussa viikossa. Livenä kangas näytti todella upealta!

Eka sovitus
Sitten kankaat pussiin ja ompelijan luo hänen liikkeeseen Kuopion keskustaan. Alkujännitys karisi nopeasti sillä puhelias ja ystävällinen Kokko tuntui tajuavan lähes samantien, millaista mallia olin hakemassa. Pukuluonnos syntyi yhteistyössä - välillä hän hahmotteli, välillä mä luonnostelin, millaista leikkausta haluaisin. Pian otettiin jo mitat ja reilun puolen tunnin päästä jätin intialaiset silkkikankaat Pirjon saksien armoille.

Eka sovitus
Jo ekassa sovituksessa oli selvä että asusta tulee juuri sellainen mitä halusin! Takki istui hyvin, hihat oli juuri oikean mittaiset, hame juuri sopiva. Ainoastaan yläosan kaula-aukkoa muutettiin siveästä hieman avarammaksi.

Hameen sisäpuoli

Kun vihdoin sain pukuni kotiin, suorastaan liikutuin sen kauniista yksityiskohdista ja siitä, miten taidokasta käsityötä se on!
Jokaisessa vaatteessa lukee tekijän nimi kauniisti kirjailtuna. Jokainen vaate on vuorattu vaaleansinisellä silkillä. Hameen sisäpuolella on vielä pieni vaaleansininen ruusu hauskana onnentoivotuksena ompelijalta morsiamelle. Viimeistely on ihan huippuluokkaa! Vaatteiden sisäpuoli on ihan yhtä huolellisesti tehty kuin ulkopuolikin.

Hameessa on lenkit vyötäröllä että sen saa kauniisti roikkumaan hengarille. Hameen ompelussa oli mallina mun vanha hame jonka mallista tykkäsin. Ompelijalla on nyt sen kaavat ja mun mitat joten myöhemmin voin tilata samantyylisiä hameita lisää eri kankaista - tässä on nimittäin mun vartalolle todella kaunis malli.


Yläosan kaula-aukko istuu todella hyvin! Halusin periaatteessa V-mallisen kaula-aukon, "mutta ei ihan perus-V vaan jotain sinnepäin", niinpä Pirjo Kokko teki sellaisen sydämenmallisen. Aivan ihanan!

Tuntuu todella ylelliseltä pitää vaatteita jotka on tehty vain ja ainoastaan sinulle. Aitoa couturea!


Oli muuten todella hyvä idea teettää asuun sopiva kevyt takki - Suomen kesä on tunnetusti lyhyt mutta vähäluminen joten hihattomassa asussa olisin ehkä vilustunut sillä aikaa kun otimme ulkosalla hääkuvia.

Takki on erittäin Mad Men-henkinen! Uskon että tulen käyttämään sitä paljon. Muutenkin nämä vaatteet ovat niin "mun" tyylisiä mutta samalla niin ajattomia, niin täydellisesti istuvia ja kaikin tavoin mulle niin sopivia että varmasti tulen käyttämään niitä vielä vuosienkin päästä (saumoissa on kuulemma päästövaraa, jos vaikka sattuisin pulskistumaan!).Voi todellakin suositella vaatteen teettämistä upeana vaihtoehtona saada juuri sellaisen asun, mitä haluat. Tai niin kuin ihanalle Pirjolle totesin: "Tämä on ihan sellainen mitä kuvittelinkin, mutta vieä hienommin toteutettu!"

4 kommenttia:

 1. Kaunis ja käytännöllinen puku. Upeaa, että voit käyttää asun jokaista vaatekappaletta myös erikseen. Olen joskus ihmetellyt miksi käyttää satoja tai jopa tonneja pukuun, jota käytetään vain kerran :)

  Sulla tulee olemaan varmasti onnellsia vuosia edessä niin avioliitossa kuin myöhemmissä juhlissa <3. Onnittelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!!! :)

   Nimenomaan sellaisen halusin, että olisi käyttöä myöhemminkin. En halua vaatekaappiin turhaan roikkumaan mitään sellaista, mitä en tule enää koskaan pitämään. Eikä ole ylimääräisiä tuhansia eurojakaan :D

   Poista

Tervetuloa kommentoimaan! Please tell me what you think!