24.4.2016

Fashion Revolution


Tiesittekö että tänään on Vaatevallankumouspäivä?

Kolme vuotta sitten, 24.04.2013, tapahtui yksi maailman suurimmista ja tuhoisimmista rakennusonnettomuuksista kun Rana Plaza, kahdeksankerroksinen vaatetehdasrakennus romahti Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa.

Onnettomuudessa kuoli yli 1100 ihmistä, tehtaan työntekijöitä suurin osa. Lisäksi 2500 ihmistä loukkaantui. Tehtaan romahtamisen syynä oli se, ettei rakennus ollut sopiva tehdaskäyttöön: sen rakenteet eivät kestäneet mm. painavien isojen generaattoreiden jatkuvaa tärinää. Lisäksi generaattorit sijoitettiin määräysten vastaisesti rakennuksen ylimpään kerrokseen. Tärinä vaurioitti rakennuksen kantavia rakenteita ja mm. aiheutti halkeamia seiniin. Työntekijät tietenkin huomasivat halkeamat ja raportoivat niistä tehtaan johdolle vaan eipä siitä apua ollut - työntekijät pakotettiin takaisin tehtaaseen töihin. Lisäksi myöhemmin paljastui että alunperin talossa on ollut lupa vain kuuteen kerrokseen ja että rakennusmateriaalitkin todettiin huonoiksi... Oikeesti, tehtaan työntekijöiden turvallisuus taisi olla ihan viimeisenä mielessä kenelläkään tehtaan johtajista!

Rana Plaza toimi yli 29 länsimaisen, maailmanlaajuisesti toimivan vaatebrändin alihankkijana, joukossa mm. Primark, El Corte Inglés, Mango, Inditex, Benetton, Carrefour, IC Penney, Lee Cooper. Brändit valmistuttavat tuotteitaan siellä, Bangladeshissa, Rana Plazassa ja muissa samanlaisissa paikoissa, koska se on halpaa. Työvoima on halpaa, ammattiliitot lähes tuntematon käsite, jos sairastut tai perheenjäsen kuolee, pitää pärjätä omin avuin. Ilman kansainvälisten vaatejättien kompensaatioita Rana Plazan onnettomuuden uhreilla ei juuri ollut mahdollisuuksia palata takaisin edes jotenkuten normaaliin elämään. Paitsi että monet yritykset välttelivät vastuutaan. USAn JC Penney, Ranskan Carrefour, Saksan NKD sekä Adler Modemarkte ja englantilainen Lee Cooper olivat niitten brändien listalla, jotka eivät maksaneet penniäkään uhreille vielä vuosi onnettomuuden jälkeen. Mm. Benetton vältteli vastuutaan ja kompensaation maksamista onnettomuuden uhreille kahden vuoden ajan mutta yleisön painostuksen vuoksi murtui ja maksoi 1,1miljoonaa dollaria kompensaationa. Primark maksoi miljoonan. Inditex (= Zara, Massimo Dutti jne) pulitti lopulta kaikkiaan 1 633 430 dollaria.

Myös suomalaiset vaatemerkit valmistuttavat vaatteensa niin sanotuissa riskimaissa eli maissa, joissa voi olla puutteita ihmisoikeuksien toteutumisessa, poliittisessa vakaudessa tai korruption torjunnassa. Mm. vuonna 2015 Bangladeshissa valmistutti osan tuotteistaan Reima (joka valmisti vuosi sitten 100% tuotteistaan riskimaissa: Bangladeshin lisäksi Kiinassa, Sri Lankassa, Turkissa, Indonesiassa, Vietnamissa), S-ryhmä, Kesko Oyj, Stockmann-konserni (mm.Seppälä, Lindex) peräti 22%!, Texmoda Fashion Group (Moda-ketju, Jim&Jill), L-Fashion Group ja Veljekset Halonen Oy.

Tietääkseni Stockmann on ainoa suomalainen yritys, joka on allekirjoittanut Bangladeshissa palo- ja rakennusturvallisuutta edistävän Accord-sopimuksen. Sopimukseen kuuluu että tehdasrakennukset tarkistetaan ja turvallisuusriskit tutkitaan. Rana Plazan onnettomuus toimi starttina Accord-sopimuksen laatimiselle. Ilmeisesti ennen onnettomuutta tehdasrakennusten turvallisuus ei ketään kiinnostanut.

Osa brändeistä coolisti vähentää tuontiaan Bangladeshista - ja siirtää sen mm. Intiaan, missä työolosuhteet tuskin ovat sen parempia ja tuonti on edelleen halpaa. Näin on toiminut mm. suomalainen S-ryhmä.


Vaatevallankumous on liike, joka pyrkii kysymään vaateteollisuudelta, kuka vaatteemme on tehnyt. Vaatetuotantoon halutaan lisää vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä. Ihmiset eri puolilta maailmaa voivat osallistua tähän kampanjaan pukemalla 18. - 24.4. vaatteensa nurinpäin päälle ja jakamalla kuvansa tässä asussa sosialisessa mediassa. Kuvan voi lähettää vaatteen valmistajalle ja kysyä, kuka sen paidan tai mekon tai takin yms on tehnyt. Kuviin kannattaa lisätä #whomademyclothes ja #vaatevallankumous.

Mä osallistuin vasta tänään, itseäkin harmittaa etten aiemmin ehtinyt! Valitsin päälle mun ainoan kirkkaanpunaisen mekon kun järkeilin että näin kuva erottuisi esim. insta-kuvien virrassa paremmin kuin jos päällä olisi harmaa paita :) Lisäksi oikeesti haluaisin tietää, missä tää CK rättinsä teettää!

Tiedätkö sinä, kuka on valmistanut sun vaatteet?

Tässä on lisää aiheesta: Fashion revolution week 2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan! Please tell me what you think!