22.4.2016

Miten yhdistää vastavärejä toisiinsa luomella?

Tässäpä yksi kirkkaanvärinen silmämeikki maaliskuulta, mikä jäi esittelemättä blogissa (Instassa sentään vilahti). Tein sen pääsiäsen aikoihin kun olin silloin kovasti innoissani voimakkaista, karkkimaisista väreistä. Nyt tajusin että sehän on tavallaan hyvä esimerkki siitä, miten vastavärejä vois yhdistää samaan meikkiin.

Tai siis, jokainen toki yhdistelle niin kuin parhaaksi näkee, mutta tämä on mun  mielestä helpoin tapa käyttää vastavärejä niin, etteivät ne tappele keskenään meikissä ja muussaannu luomelle epämääräiseksi harmaaksi sotkuksi.

Multa on joskus kysytty, miten eri värejä voi häivyttää toisiinsa niin, ettei lopputulos näytä likaiselta tai värit menetä intensiivisyyttään. Minusta helpoin tapa pitää meikki kirkkaana ja värit puhtaina on käyttää tätä mun helppoa diplomaattitekniikkaa. Yritän selittää :)

Oranssi ja violetti eivät ole ihan suoria verivihollinen-vastavärejä (oranssin vastaväri on sininen ja violetin keltainen), mutta ovat silti väriympyrän vastakkaisilla puolilla (oranssi on keltaisen kaveri ja sininen violetin vieressä) joten oranssi ja violetti ovat keskenään kireissä väleissä.


Jos vastavärit sekoittuu keskenään, tuloksena on, sävyistä ja vivahteista ja mittasuhteista riippuen, useimmiten jotakin harmahtavanrusehtavaa. Siksi mun lempparikonsti vastavärien yhdistämiseen on käyttää diplomaattia, joka rauhoittaa nämä kaksi vastakkaista puolta.

Tämä diplomaattiväri on joku sellainen väri, joka voi olla molempien vastavärien kaveri. Sellainen, mikä on väriympyrän kahden vastakkaisen pisteen puolessavälissä. Oranssin ja violetin välissä on esim. pinkki!


Minusta on paljon helpompi häivyttää oranssi ensin pinkkiin ja sitten pinkki violettiin. Värit pysyvät kirkkaina ja meikki raikkaana.Toki tämä helppo kikka pätee muihinkin vastaväripareihin.
Esimerkiksi fuksiapinkki ja vihreä - tämä kaksikko on jatkuvasti riidoissa keskenään:


Jos ne sekoittaa keskenään suoraan, tulos on usein epämääräistä puuroa.

Fuksiapinkin ja vihreän välissä on sinisen sävyjä. Pinkki ja sininen sekoittuvat toisiinsa violetin kautta aika nätisti ja sininen liukuu kohti vihreää turkoosin kautta.


Sitä diplomaattiväriä ei toki välttämättä tarvii olla paljon, pieni tilkka riittää :)

Mutta tässä meikissä siis oranssia häivytettynä pinkkiin häivytettynä violettiin. Ja kulmaluulla luonnonvalkoiseen. Sisäkulmassa on näköjään vielä jotain vaaleaa kultaa :)
 Muistan kaverini joskus valittaneen jostakin luomiväripaletistaan, että sen luomivärit menee luomella sellaiseksi likaisennäköiseksi mössöksi eivätkä erotu kunnolla puhtaina. Sellaista sattuu, jos esim. paletissa on sekä pohjasävyltään punertavia että pohjasävyltään vihertäviä luomivärejä  - sävyvivahteita voi olla vaikeaa erottaa, saattaahan nämä kaikki luomivärit olla periaatteessa ruskean eri sävyjä. Ja niitä vastakkaisia pohjasävyjä sisältäviä sävyjä kun sekoittaa, tulos voi olla juurikin sellainen likaisen tai samean näköinen. Oikeastaan vasta kokeilemalla tietää, mitkä toimii keskenään ja mitkä ei.

Tämä oranssi-pinkki-violetti meikki ei tietenkään ole sellainen perineinen "kevyt arkimeikki töihin", mutta hei, vappu on tulossa! Sehän on sellainen juhla että yliampuvat meikit istuu lookkiin siinä missä vappuhuiskat ja kuoharipullot :D

4 kommenttia:

 1. Loistava postaus! Olen tämän asian kanssa tuskaillut ja ihmetellyt syitä. Nyt on todella hölmö olo - totta kai se on näin! :) Suuret kiitokset rautalangasta ja informatiivisista kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onpa ihanaa palautetta, kiitos! Oon tosi iloinen jos tästä postauksesta on apua! :)

   Poista
 2. Kiitos, loistava vinkki! Kokeilen pistää käytäntöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on sellainen vinkki jonka moni on keksinyt ennen mua :D Itselleni tämä kristallisoitui viimeistään silloin kun tein vesivärimaalauksia ja halusin pitää värit kirkkaina.

   Poista

Tervetuloa kommentoimaan! Please tell me what you think!