15.6.2016

Hampaat vaaleiksi! Osa 1.


Minusta hampaat ovat hyvin olennainen osa terveyttä ja ulkonäköä. Hampaat kiehtoi mua jo lapsena. Muistan kuinka mummoni klampsutti leegonsä yöksi vesilasiin. Olin tempusta hyvin vaikuttunut ja vaadin että mummo laittaisi minunkin hampaat "pesulle" lasiin! En tajunnut ollenkaan, miten hän sen teki :D Mummo tais vetää silloin pari hernettä nenäänsä, näin jälkikäteen ajatellen tekohampaat olivat hänelle ehkä arka paikka.

Nuorena haaveilin tasaisista, vaaleista hampaista. Mun hammasluu ei ole luonnostaan häikäisevän valkoinen vaan sellainen kellertävä, vitivalkoisia hampaita mulla ei ollut lapsenakaan. Mutta toinen ongelma oli pahempi. Valitettavasti mun hammasrivistö ei ollut suora - kouluaikana terveyskeskuksen hammaslääkäri oli sitä mieltä, ettei niitä ruveta oikomaan. En ymmärrä syytä, olihan ne ihan selvästi kaukana hyvästä, ylärivin etummaiset varsinkin, toinen hieman toisen päällä vinossa. Mutta kun sain ensimmäisen vakituisen työn ja alkoi olla säännölliset palkkatulot, menin yksityisen hammaslääkärin, oikomishoitoihin erikoistuneen spesialistin, vastaanotolle.

Eli kävin läpi oikomishoidot ja hammasraudat vasta aikuisella iällä, kaksikymppisenä. Hoidon alussa poistettiin viitoset  - keskeltä lasketuna viidennet hampaat ylä- ja alapuolelta, sekä vasemmalta että oikealta. Näin saatiin tilaa muille hampaille asettumaan suoriin riveihin. Hoito kesti pari vuotta ja olin todella tyytyväinen tuloksiin - kaksi suoraa hammasriviä! Kokonaissummaa en enää muista tarkkaan koska maksoin osissa, aina sitä mukaa kun hoito eteni. Puhutaan kuitenkin muutamasta tuhannesta eurosta.

Sitten kolmekymppisenä palasin hetkeksi takaisin saman hammaslääkärin tuoliin kun hammasrivistöt taas vaivihkaa muuttuivat  - yläleuan etuhampaita suoristettiin hieman uudestaan ja niitten taakse asetettiin pysyvä metallinen tuki pitämään ne sievästi vierekkäin. Opin että hampaat saattaa liikkua hieman suussa ihmisen koko elämän ajan.

Hammasongelmat, kuten muutkin terveysongelmat, tahtoo valitettavasti vain pahentua iän myötä. Mulle on parin viime vuoden aikana tullut vihlomista, mitä aikaisemmin ei koskaan ollut. Kävin hammaslääkärissä (jo täällä Kuopiossa) ja selvisi että olen harjaillut ilmeisesti vähän liian kovakouraisesti mikä sai aikaan sen, että muutaman hampaan kohdalla ien on vetäytynyt paljastaen hampaan kaulan. Ongelma ratkesi vaihtamalla hammastahnan sellaiseen, mikä on nimenomaan tarkoitettu herkille, vihloville hampaille sekä hammasharjan säköhammasharjaan jossa on sensitive-harjauspää. Ja päätin myös että tulevaisuudessa käyn säännöllisesti tarkistuttamassa hampaani, vaikkei mitään kipua/vihlontaa tuntuisikaan. Just in case.

Taas olin hampaisiin ihan tyytyväinen. Paitsi että se väri tietenkin muuttui pikkuhiljaa kellertävämmäksi teiniajoista. En polta, en juo tolkuttomasti punaviiniä enkä nykyään edes kokista ja kahvissani on aina puolet maitoa mutta paheeni on tee. Teetä juon pari kupposta päivässä ja se, kuten myös kahvi, tupakka, punkku ja muut värjäävät ruoka-aineet, on tunnetusti yksi suurimpia syitä hampaiden tummumiseen.

Rupesin harkitsemaan valkaisua. Varsinkin kun mulla on aivan ihania huulipunia jotka näyttävät upeilta - kun suu on kiinni. Huomasin että vahvat viileät lilat ja sinipohjaiset pinkit sekä myös keltapohjaiset oranssit korostaa hammasrivistön kellertävyyttä ja että se häiritsee minua. Ei sillai "en saa unta öisin enkä kehtaa liikkua julkisilla paikoilla"-asteella mutta häiritsee kuitenkin. Valkaisu alkoi tuntua luontevalta askeleelta. Tein aiheesta hieman taustatutkimusta ja tajusin nopeasti, että en halua vessanpytynvalkoisia hampaita vaan sellaiset luonnollisen väriset, vain vähän mun omaa sävyä kirkkaammat.


Pelkäsin ennen kaikkea vihlontaa joten mikään tee-se-itse -ratkaisu ei tuntunut hyvältä idealta. Päätin varata ajan suuhygienistille tehoputsaukseen ja hammaskiven poistoon ja kysellä sitten häneltä, mitä mieltä hän on tuosta valkaisusta. Voiko sitä ylipäätään tehdä jos on ennen ollut vihlontaa? Kaikista vaihtoehdoista jokseenkin umpimähkään valikoitui Hammaslääkärikeskus Puijon Hammas Kuopion keskustassa. Ja siellä suuhygienisti Päivi Björklundilla sattui olemaan sopiva vapaa aika. En silloin vielä tiennyt sitä mutta sattuipa hyvä tuuri!

Päivi Björklund osoittautui miellyttäväksi siroksi naiseksi jolla on hyvin pätevät otteet mutta kevyet kädet. Reilun tunnin ajan hän ahersi ja puunasi hampaitani eikä sattunut ollenkaan. Oikeesti, jos sinulla on hammaslääkärin tuoliin liittyviä pelkoja tai -traumoja, kannattaa kääntyä Päivin puoleen! Hän rauhallisesti ja huomaavaisesti kertoi, miten hoito etenee ja mitä seuraavaksi tapahtuu niin että missään vaiheessa ei alkanut ahdistaa. Itse asiassa melkein torkahdin :)

Puhdistus oli hyvin, hyvin perusteellinen. Lopputulos oli minusta hyvin vaikuttava - hampaani olivat jo pelkästään putsauksen jälkeen huomattavasti kirkkaamman väriset ja tuntuivat niin puhtailta! Joskus hammaskiven poiston jälkeen ikenet vuotaa verta ja suu tuntuu aralta mutta ei tällä kertaa ollut mitään epämiellyttäviä tuntemuksia. Tuosta mun väri- sekä vihlomisongelmasta Björklund totesi että on täysin mahdollista vaalentaa hampaitani niin että vihlonnalta vältytään suojaamalla hyvin ikenet ja hampaiden paljastuneet kaulat. Mun oma luonnollinen väri ei kuulemma ollut itse asiassa kovinkaan tumma (kaikki on suhteellista, mietin itsekseni!) ja sitä saatasiin turvallisesti vaalennettua jopa pari astetta.

"Pari astetta" ei ole sama kuin vitivalkoinen Hollywood-hymy todellakaan! Mutta se oli juuri sitä vaalennusluokkaa mitä alunperin itsekin mietin. Itse asiassa se on jo aika paljon, kun katsoo livenä hammasväriasteikkoa ja vertailee omiin hampaisiin. Varasin ajan Päivi Björklundille valkaisuhoitoon keskiviikolle. Hammaskiven poisto tehtiin maanantaina joten erillistä puhdistusta ennen valkaisuhoitoa ei tarvittu.

Ens kerralla päästään sitten itse asiaan, siihen valkaisuun!

Huom! Tämä ei ole sponssipostaus, ihan itse kaiken maksoin :) halusin vain kertoa kokemuksiani ja ajatuksia hammashuollosta.
 
Hammaslääkärikeskus Puijon Hammas, Parodontologinen hoito suuhygienistillä yht. 105,00€


4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen aihe, jännä kuulla lopullinen mielipide hoidosta. Itseänikin valkaisu on kiinnostanut, kyllä se vain hymyyn toisi lisää hohdetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän postata jatko-osan ASAP :) Kävin valkaisussa ja hengissä ollaan edellen! :D

   Poista
 2. Minuakin kiinnostaa. :) Viime aikoina on alkanut melkein nolottaa käyttää huulipunaa, kun jokin sai minut kiinnittämään huomiota hampaisiini - tullut latkittua liikaa kahvia varmaan vuosien mittaan.
  Nyt on tosin akuutimpiakin hammasjuttuja, kun maitohammasjäämä on alkanut murentua suussa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt tuli jatko-osa! Kannattaa toki hoidattaa ensin se murentuva maitohammas pois vaivaamasta :) Tummentumat saa toki pois mutta valkaisu tehdään vain jos hampaat ovat terveet.

   Poista

Tervetuloa kommentoimaan! Please tell me what you think!