19.6.2016

Hampaat vaaleiksi! Osa 2.


Edellisessä postauksessa (tässä) kirjoittelinkin jo mun viimeaikaisista seikkailuista yksityisen hammashoidon asiakkaana. Mulle tehtiin puhdistus ja hammaskiven poisto (tapahtumapaikkana Hammasklinikka Puijon Hammas) ja varasin samaan paikkaan myös ajan hampaiden valkaisuhoitoon suuhygienisti Päivi Björklundille.

Björklund varoitteli jo etukäteen että toimenpide kestäisi n. 1h 30min ja että sen jälkeen pitää olla "valkoisella dieetillä" seuraavat 48h. Eli pitää välttää kaikkia mahdollisesti värjääviä ruokia, juomia ja jopa huulipunia (!!!) ettei vastavalkaistut hampaat värjäydy heti uudestaan. Käsittääkseni kiille on heti toimenpiteen jälkeen hauraampi kuin normaalisti ja altis imemään väriä.

Mieheni huolehti siitä, että saisin ennen valkaisuhoitoa oikein perusteellisen "viimeisen aterian" :D Punainen liha ja vihannekset olisivat myös kiellettyjen listalla seuraavaan kahteen vuorokauteen.

Ennen hoitoa jännitti tosi paljon! (Varmaan siksi niin järkyttynyt valkoinen naama tuossa kuvassa!) Pelkäsin vihlontaa ja kipua ja mahdollisia jälkiseurauksia. Kuulemma valkaisu saattaa aiheuttaa koviakin kipuja ja vihlontaa...

Mullahan on arat hampaat muutenkin. Käytän usein vihlonnalta suojaavia, herkille hampaille tarkoitettuja apteekkihammastahnoja. Olen kokenut ne tosi toimiviksi! Suosikkini oli pitkään tämä hammastahna, Oral B Professional Sensitivity Shield, valitettavasti sitä ei kuulemma enää saa edes tilattua, lopetettu tuote. Mutta onneksi on niitä muitakin. Ennen hoitoa käytin vihlonnalta suojaavaa hammastahnaa vähintään kaksi kertaa päivässä parin päivän ajan - kaiken varalta.


Kohta olinkin jo hoitohuoneessa missä ystävällinen suuhygienistini ja hänen assari, alan opiskelija Miia, tervehtivät iloisesti. Asetuin tuoliin pötköttämään ja sain jalkojen peitoksi viltin - "ilmastointi puhaltaa viileästi!" Aika huomavaista. Jaahas, se on menoa nyt!


Suuhun asetettiin tällainen oikein viehättävä levitin. Sen tarkoitus on pitää huulet auki ja pois tieltä sekä samalla suojata niitä. Itse asiassa ei ollenkaan niin epämiellyttävä hökötin kuin miltä se näyttää - sen asentaminen kesti vain hetken eikä sattunut ollenkaan. Lähinnä vain nauratti! Nyt niitä selfieitä napsimaan :D

Hampaani saivat tehopuhdistuksen päivää ennen joten nyt niitä putsattiin vain kevyesti. Sen jälkeen suuhygienisti suojasi ikenet ja ne mun arat paikat, paikoitellen paljastuneet hammaskaulat, suoja-aineella. Se kovetettiin valon avulla tuollaiseksi jähmeäksi siniseksi suojakalvoksi. Suussa on imuletku poistamassa sylkeä ja lisäksi kunnon tupot poskissa. Sylki onkin valkaisuhoidon aikana niitä suurimpia riesoja ja sitä vastaan hampaat suojataan kaikin keinoin. Käsiteltävän hammaspinnan pitää olla mahdollisimman kuiva. Lisäksi valkaisugeeliä ei ole hyvä nielaista syljen mukana!

Nämä esihommat kesti yhteensä noin puoli tuntia. Vieläkään ei sattunut ollenkaan! Olihan se vähän hassua kun suu on täynnä erikoisia esineitä mutta olo oli oikeastaan ihan leppoisa.

Valkaiseva geeli levitetty hampaille!

Päivi Björklund kertoili rauhallisesti, mitä on tekemässä. Hän selitti, että valkaiseva geeli levitetään hampaille etupinnoille hymyn alueelle - mun tapauksessa hampaat 1-5 ala- ja yläleuassa molemmin puolin. Geelissä on valkaisevien aineiden lisäksi myös vihlontaa estäviä aineita. Geeli vaikuttaa 10 min kerrallaan valon alla, sitten se otetaan imun avulla pois ja levitetään seuraava kerros. Tämä tehdään yhteensä kolme kertaa. Eli yhteensä kolme kymmenen minuutin pätkää. Jos sattuu, pitää antaa heti merkki.

Ensimmäisen levityskerran aikana varmaankin puristin tuolia rystyset valkoisina jännityksestä! Mutta ihan turhaan jännitin, ei se tuntunut oikeastaan miltään. Tai siis, tuntui kyllä, että jotakin levitetään hampaiden pinnalle, mutta ei kipua eikä vihlontaa. Ei ollenkaan!

Kuuntelin musiikkia ja suuhygienistin jutustelua ja relasin pikkuhiljaa. Varmaan nukahtaisin, mutta uteliaisuus ja adrenaliini pitivät hereillä!

Kymmenen minsaa meni nopeasti, geeli imaistiin pois ja levitettiin toinen kerros. Ei vieläkään kipua eikä muitakaan epämiellyttäviä tuntemuksia. Välillä hoitajani kyseli, onko kaikki ok ja sattuuko mikään, viestitin parhaani mukaan että kaikki hyvin.

Joillekin kuulemma tulee epämiellyttäviä vihlaisuja hoidon loppuvaiheessa, kun valkaisu on jo ehtinyt vaikuttaa aika pitkään. Mulle ei onneksi käytnyt niin. Hampaiden pinnalla oli aistittavissa ehkä jotain - en löydä sopivaa sanaa - ei nyt kihemöintiäkään, eikä kutitusta, lähinnä samaa kuin jos leppäkerttu laskeutuu käden iholle ja vaeltaa pienen matkan, sellaista kevyttä tuntemusta. Mutta ei ollenkaan kipua!

Ainut vihlaisu kävi kun viimeinen satsi valkaisevaa geeliä oli jo ajat sitten imaistu pois ja jopa suojaavat siniset kalvot oli poistettu (lähtivät sellaisina yhtenäisinä laattoina kun suuhygienisti veti kevyesti reunasta!) ja lopuksi huuhdeltiin hampaita ihan vain vedellä. Se kylmä vesi tuntui vähän ilkeältä poskihampaan juuressa, sekunnin ajan. Siinä kohdassa mulla on ien vetäytynyt ja hampaan kaula on suojaamattomana, juuri siitä joskus vihloo, jos vihloo.

Lopuksi hampaankaulat ja hampaat suojattiin vielä hyvänmakuisella mutta läpinäkyvällä aineella. Valmis!

Lopuksi katsottiin tuloksia. Aiemmin mun kulmahampaat (ovat kuulemma luonnostaan tummemmat/keltaisemmat) oli tummuudeltaan hammassävyasteikon mukaan n. A3 ja etuhampaat n. A2, hoidon jälkeen saman hammasvärikartan mukaan A1 mätsäsi parhaiten. Eli tosiaankin vaalenivat sen 1-2 astetta suunnilleen. Oho! Ero näkyi peiliin katsoessa ihan selvästi. Hampaista ei todellakaan tullut sellaisia sokeripalanvalkoisia Hollywood-hampaita (sellaiseen tarvitaan keraamiset pinnoitteet hampaiden pintaan) mutta mielestäni yhtä vaaleat mitä ne oli silloin kun olin jotain 15-16. Sellaiset mun hampaat, mutta kuin uudet!

Sain lähtiessäni laskun sekä lahjaksi tuubin Sensodyne-hammastahnaa vihloville hampaille. Muuten, hammastahnankin pitää valkaisun jälkeen ehdottomasti olla valkoista! Ei sinistä tai mitä kaikkia eri värisiä niitä onkaan.

Seuraavat kaksi tuntia olin syömättä, oikeastaan pitempäänkin, tuhdin pihviaamupalan jälkeen ei oikein ollut nälkä. Ulkona tuulessa hampaita "kutitti" hieman, jos suu oli auki. Se ei ollut sellaista ikäväntuntuista vihlontaa kuitenkaan, tuntui vain jännästi vähän erilaiselta kuin normaalisti.

Valkoinen dieetti seuraavat 48h oli ehdottomasti se vaikein osuus! Ihan kamalaa kun ei saanut syödä mansikoita. Eikä juoda teetä. Eikä kahvia. Sain ihan hirveän päänsärkykohtauksen seuraavana päivänä ja veikkaan syyksi kofeiinin puutetta. Ja minä kun luulin etten ole riippuvainen kahvista - juonhan vain 2-3 kuppia päivässä, runsaan maidon kera!

Yritin syödä paljon minulle suositeltuja kiillettä vahvistavia maitotuotteita. Piimää, maitoon keitettyä riisipuuroa. Vaniljajäätelöä. Valkoinen dieetti on oikeesti todela, todella tylsä ja vaikea, imho. (Varsinkin kun olimme perjantaina baarissa ja pyysin alkoholittoman ja värittömän drinkin! Baarimikko ehdotti vettä... )

Olen tyytyväinen hoitoon ja lopputulokseen! Ihan halpaa lystiä valkaisu ei ole mutta sain juuri sitä mitä halusinkin - vuosien saatossa kertyneet tummentumat ja samean värin pois. Mieheni sanoi että näkee eron aikaisempaan väriin ihan selvästi. Itsekin näen eron! Sävy vaaleni ja tasoittui vielä hoitoa seuranneen kahden päivän aikana ehkä ihan ihan hieman. Hygienisti sanoikin että näin usein käy. Kipuja tai vihlontaa, mitä niin kamalasti pelkäsin, ei ollut hoidon aikana eikä sen jälkeenkään. Käytän edelleen herkille hampaille tarkoitettua hammastahnaa.

Valkaisun tulokset eivät toki ole pysyviä. Samantien kun valkoinen dieetti loppuu, hampaat alkaa tummua pikkuhiljaa uudelleen. Suuhygienistini sanoi että voi toki käyttää valkaisevia hammastahnoja kotihoitona, kunhan varoo niitä joissa on hampaan pintaa hiovia hiukkasia. Ne vaurioittaa pikkuhiljaa kiillettä. Sen sijaan entsyymejä (mm. papaiini) sisältävät tahnat ovat ok.

Sovittiin Björklundin kanssa että soittelevat sieltä hammasklinikalta sitten, kun on seuraavan tehoputsauksen aika! Tykkäsin paikasta ja suuhygienististäni sen verran, että taidan ryhtyä kanta-asiakkaaksi :)
 
Kyseessä ei siis ole sponssipostaus, ihan itse maksoin lystin! Hampaanvalkaisuhoito suuhygienistin tekemänä 305€.
 

4 kommenttia:

 1. Kiitos seikkaperäisestä ja erinomaisesta postauksesta. Itseänikin kiinnostaa hampaidenvalkaisu. Tästä sain mukavasti tietoa.
  Kivaa viikkoa!
  SariBP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen jos tästä oli jotain apua ja hyötyä :) Toki kokemukset vaihtelee, mikä toiselle on kivuton ja helppo juttu, voi olla toiselle ihan tuskaa ja päinvastoin. Itse odotin/pelkäsin paljon pahempaa (sen perusteella mitä olen aiheesta lukenut yms) mutta ei ollut ollenkaan huono kokemus!

   Poista
 2. Voi kun itsekin pääsisi joskus hampaidenvalkaisuun. Aika jännä tuo valkoinen dieetti! Eipä ole koskaan tullut ajatelleeksi, että värillisiä ruokia pitäisi vältellä hoidon jälkeen, mutta tottahan toki käy järkeen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekin se tuli vähän yllärinä. Olen lukenut että joo, pitää välttää kahvia/teetä/punaviiniä mutta se että oikeastaan mitään värjäävää ei saisi syödä/juoda, se oli mulle vaikeaa! Eikä edes huulipunaa! Vaikka toki se saattaa tarttua hampaisiin, ihan totta. Sitä en vain tullut itse ajatelleeksi ollenkaan :)

   Poista

Tervetuloa kommentoimaan! Please tell me what you think!