11.8.2014

Politiikkaa ja kosmetiikkaa

Minun kesäni on niin täydellinen kuin olla voi. Maailmalla asiat eivät ole niin ruusuisesti. Gazan alueella Israelin valtion suorittama raaka kansanmurha on mietityttänyt, suututtanut ja järkyttänyt monia, myös minua. Sodasta tässä tapauksessa ei oikein voi puhua koska vain toisella konfliktin osapuolella (Israel) on armeija, koulutettuja sotilaita, huippuaseet ja valtava sotabudjetti.

Olen vähitellen pikkusen enemmän perehtynyt Palestiinan ja Israelin välisiin suhteisiin, aihe on kiinnostanut jo pitkään. Pari entistä luokkakaveria muutti perheineen Israeliin asumaan, joukossa lapsuuden paras ystäväni. Vasta myöhemmin ymmärsin, että he muuttivat oikeastaan Israelin perustamiin siirtokuntiin. Mun oma sisko on mm. ollut Palestiinassa ihmisoikeustarkkailijana EAPPI-ohjelman puitteissa ja raportoinut kotimaahan päästyään, kuinka ne palestiinalaisten ihmisoikeudet sielläpäin toteutuu. Tai siis hän totesi paikan päällä ollessaan että palestiinalaisilla ei ole alkuunkaan samoja ihmisoikeuksia kuin Palestiinan alueella laittomasti asuvilla ja sinne yhä lisääntyvässä määrin muuttavilla Israelin juutalaisilla kansalaisilla. Maan alkuperäisväestön olot on tehty hyvin, hyvin vaikeiksi. Tässä on hänen blogi ajastaan Palestiinassa. Hän oli myös Gazassa.

Israel on miehittänyt suuren osan Palestiinasta ja perustanut sen alueelle omia siirtokuntiaan, niissä nykyään asuu valtava määrä juutalaisia. Nämä siirtokunnat ovat kansainvälisen lain silmissä laittomia, miehittäjämaalla ei ole oikeutta jäädä pysyvästi valloittamansa maan alueille "asumaan" mutta eipä Israel siitä välitä. Israelin sionistipolitiikkojen mielestä Palestiinan maa "kuuluu Israelille" koska ööh, Pyhä Kirja niin sanoo (anteeksi mitä?!!). Meneillään on mitä räikeintä syrjintää. Alueella vuosisatoja asuneet palestiinalaiset on ajettu pois, osa tapettu. Israelin valtion edun mukaista varmaan olisi, että nämä tuhannet ihmiset vain katoaisi vähin äänin maan pinnalta. He eivät saa Israelilta esim. rakennuslupia rakentaa vaikkapa taloja - omassa kotimaassaan. Rikoksesta epäilty palestiinalainen joutuu Israelin sotaoikeuden eteen ja samaan tilanteeseen joutuneen juutalaisen keissiä käsitellään siviilioikeudessa (mikä on huomattavasti leppoisampaa), juutalaisen on myös helpompi saada lakiapua. Koulutuksen ja lääkäriavun saanti on tehty erittäin hankalaksi ei-Israelilaisille. Juutalaisille on katetut bussipysäkit, palestiinalaisten pitää odottaa bussia parin metrin päässä ilman katosta, näin näistä paljon siskon ottamia kuvia. Vesivarat ohjataan alkuperäisväestön pelloilta Israelin omistamien Palestiinan alueille perustettujen vihannes- ja hedelmäviljelmien kasteluun (Jaffa-hedelmät yms). Siirtokunnissa toimii myös Israelin tehtaita, mm. Soda Stream. Maailma tarvitsee kuplia veteensä! Mutta kenen kustannuksilla?

En hyväksy Hamasin väkivaltaista toimintaa mutta tavallaan voin ymmärtää jos vuosikymmeniä sorrettu kansa turvautuu ääritekoihin. Sitä turhautumisen ja epäoikeudenmukaisuuden tunteen määrää on varmasti vaikeaa kanavoida mitenkään rakentavasti. Mitä suomalaiset tuumis jos vaikka tänne Savoon perustaa yhtäkkiä joku muu valtio oman osaston, vie paikallisilta maat, kodit ja vedet ja alkaa kohdella suomalaisia kuin paskaa? Ja jos suomalaiset yrittäisivät sellaisen tilanteen jatkuessa vuosikymmeniä kapinoida tai kostaa miehittäjille, olisiko oikein sanoa heitä terroristeiksi? Silti palestiinalaisista suurin osa ei kuulu Hamasiin eikä ole syyllistynyt murhiin ja terrori-iskuihin. Ne ovat tavallisia ihmisiä jotka haluavat elää rauhassa ja lapsilleen parempaa tulevaisuutta. Tai edes jotain tulevaisuutta.

Viimeistään nyt Gazan tuhoamista seuranneet ihmiset ympäri maailmaa alkavat heräämään siihen, että Israelin toiminta "ei oo ihan okei". Ja onko jotakin, mitä voi tehdä, millä voi tavallinen ihminen vaikuttaa? Mielen osoittaminen ostamatta jättämisellä on meidän länsimaiseen shoppailukulttuuriin istuva vaikuttamistapa. En hyväksy tämän valtion toimintaa enkä halua tukea sitä, edes mun pienillä rahoilla. Moni päätyy boikotoimaan Israelin alueella ja siirtokunnissa valmistettuja tuotteita:

Jaffa-hedelmät
Carmel-vihannekset, hedelmät, säilykkeet
Keter-konsernin tuotteet
El Al -lentoyhtiö
Achva Halva
Ahava-kosmetiikkasarja ja muut Kuolleen meren mineraaleista valmistetut kosmetiikkasarjat (Dead Sea Cosmetics, Dead Sea Bath Salts)
Beigel & Beigel suolakeksit
Gamla, Golan ja Yarden viinit
Tuotteet, joiden EAN-koodi alkaa numeroilla 729, on valmistettu Israelissa.

Toiset vie boikotin laajemmalle ja kieltäytyy ostamasta myös sellaisten monikansallisten yritysten ja firmojen tuotteita, jotka valmistuttaa tuotteitaan Israelissa tai investoi varojaan Israeliin.

Israelissa valmistetaan mm. näitten yritysten tuotteita:

Marks & Spencer
GAP
Donna Karan
Ralph Lauren
Calvin Klein
Hugo Boss

Nämä yritykset taas investoi Israeliin tai tukee sitä muuten:

American OnLine AOL (siihen kuuluu mm. Time, Life, CNN)
AT&T tietoliikennepalveluita
Benetton
Caterpillar
Coca Cola (ja sen omistamat  Fanta, Sprite, Schweppes, Bon Aqua jne)
Danone (ja sen Evian, LU-keksit...)
Disney
Intel
Kappa
Kimberley Clarke (metsäteollisuustuotteita, Kleenex-paperipyyhkeet)
Marks & Spencer
McDonalds
Motorola
Nestle (Nescafe, Nesquik, Perrier, Maggi, L'Oreal, Felix kissanruoka, Kit-Kat, After Eight, Milky Bar...)
News Corporation (julkaisutoimintaa; Fox TV, Sky TV, Star TV, 20th Century Fox Films, National Geographic, The Times, Sunday Times, The New York Post...)
Nokia
Sara Lee (mm. vaatteita; Wonderbra, Gossard, Lovable...)
Starbucks
Timberland
Tommy Atkins hedelmämerkki
ja tietenkin (kun kyseessä kuitenkin pääosin posmetiikkapainotteinen blogi) erikseen vielä kosmetiikkajätit:

Johnson & Johnson (mm. Baby.com, Desitin, Natusan, Penaten, Prim'age, Bebe, Clean & Clear,  Roc, Vendome, Neutrogena, Johnson's, skin ID, Rogaine, Aveeno, Lubriderm, Piz Buin, Band-Aid, Neosporin, Cortaid, Daktarin, Compeed, Listerine, Rembrandt, Nicorette, Zyrtec, Lactaid, Splenda, Benecol jne)
(Brändien luettelon otin Johnson & Johnsonin omilta sivuilta.)

Estée Lauder (Aerin, American Beauty, Aramis, Aveda, Bobbi Brown, Bumble and Bumble, Clinique, Coach, Darphin, Donna Karan, Ermenegildo Zegna, Estée Lauder, Flirt!, Goodskin Labs, Grassroots Research Labs, Jo Malone, Kiton, La Mer, Lab Series SkincareFor Men, M.A.C, Marni, Michael Kors, Ojon, Origins, Osaio, Prescriptives, Smashbox, Tom Ford, Tommy Hilfiger, Tory Burch.)
(Brändien luettelon otin Estée Lauderin omilta sivuilta.)

L'Oreal (Lancome, Giorgio Armani, Yves Saint Laurent, Kiehl's, Biotherm, Ralph Lauren, Shu Uemura, Cacharel, Helena Rubinstein, Clarisonic, Diesel, Viktor&Rolf, Yue Sai, Maison Martin Margiela, Urban Decay, Guy Laroche, Paloma Picasso, L'Oreal, Garnier, Maybelline, Softsheen.Carson, Essie, L'Oreal Professionel, Kérastase, Redken, Matrix, Pureology, Shu Uemura Art of Hair, Mizani, Vichy, La Roche-Posay, SkinCeuticals, Innéov, Roger&Gallet, Sanoflore)
(Brändien luettelon otin L'Orealin omilta sivuilta.)

 Revlon (Revlon, Almay, Charles of the Ritz, Charlie, Electric Youth, Esquire Shoe Polish, Food Fair, Institut Jeanne Gatineau, Mitchum, Natural Wonder, Ultima II)
(Brändien luettelon otin Wikipediasta.)

Osa ihmisistä ei halua ostaa mitään boikotoimiaan tuotteita, vieläpä haluaa boikotoida näitä myyviä liikkeitä ja mielenosoituksena palauttaa ostamansa tuotteet takaisin valmistajilleen. Osa tyytyy siihen ettei jatkossa osta mitään boikotoimiaan tuotteita (mikäli suinkin mahdollista, joskus se ei vain ole mahdollista). Itse pohdin tässä, heitänkö mun vanhat L'Orealit ja Estée Lauderit pois kokonaan vai mitä teen. Mutta mua ei enää huvita yhtään ostaa/käyttää näitten brändien kamaa :(

Tämän postauksen boikottiluettelon otin Rauhanpuolustajat -sivulta. Tässä on laajempi lista tarkentavine tietoineen.

Mielestäni Suomen virallinen media käsittelee Israelin toimia hyvin puolueellisesti ja hissutellen. Ei ihme, tukeehan Suomen valtio tämän apartheid-valtion sionistista hallitusta ja budjettia mm. asekaupoilla. Suomi ostaa aseita Israelilta. Varmaan hyvin pelaavat pyssyt kun on sentään testattu oikeilla ihmisillä! Raha ei haise.

Perusteellisen infopaketin vuosilukuineen ja numeroineen saa esim. tästä Syksy Räsäsen tekstistä, suosittelen kaikille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan! Please tell me what you think!