13.8.2014

Ylipukeutunut?

Olimme keskustassa lounasaikaan tapaamassa Kuopioon työmatkalle piipahtanutta isääni. Olin pukeutunut mun tavallisiin arkivaatteisiin - arkisiin kaupunkivaatteisiin. Suora hame, kevyt, lyhythihainen ja vyötäröä korostava pusero, kaksi hopeista korua (sormus ja ohut kaulaketju riipuksineen) ja hopeiset umpikärkiset (mutta kantapäästä avonaiset) kesäiset korkokengät piristämään simppeliä asua. Kevyt siisti meikki ja rento kiharakampaus. Kävimme torin laidalla sijaitsevassa uudehkossa kahvilassa ja sitten vielä satamassa terassilla lasillisella. Sade oli lakannut ja aurinko paistoi. Paikallisen mittapuun mukaan olin reippaasti ylipukeutunut.

Päivän asu


En ole vielä tottunut uuden kotikaupunkini pukeutumiskulttuuriin. Täällä se on hyvin, hyvin rento. Niin rento että menee jo nuhjuisen puolelle välillä. Toki välillä näkee myös kauniisti ja tyylikkäästi pukeutuneita ihmisiä, erityisesti keskustan alueella, ja teinit sekä nuoret ovat skarpimpia kuin aikuiset sedät ja tädit (niinhän se on vähän joka paikassa!). Mutta suurin osa ei hirveästi välitä. Ehkä näkökulmani on vinossa kun olen asunut täällä vasta kesäkuusta ja ehkä ihmiset eivät kesällä/loman aikana jaksa kauheasti välittää ulkonäöstään... Ehkä paikalliset kaivaa vähän parempaa päälle sitten kun syksy koittaa. Täällä yleinen asu naisilla kesällä näyttää olevan capri-mittaiset leggingsit tai muodottomat urheilulliset pitkänmalliset shortsit ja löysä t-paita (jo parhaat hetkensä nähnyttä trikoota) ja jalassa crocksit tai sporttiset sandaalit, tiedättehän, sellaiset massiiviset, tarrakiinnityksillä. Ei juuri meikkiä tai kampausta, ehkä ponnari tai luonnontilassa oleva tukka.

Terassilla iskän kaa.
Sporttityyli on vallitseva. Yleensä täällä missä tahansa kahvilassa puolet asiakkaista näyttää siltä että on juossut paikalle kesken hikitreenin/on menossa vaeltamaan. Paitsi siinä vaiheessa kun tyyppi kaivaa repustaan/kangaskassistaan läppärin tai kirjan selviää, että nämä ovat hänen normaalit arkivaatteet.  Ja en nyt tarkoita sellaisia arkivaatteita, joissa tyyli lainaa trendikkäästi urheiluvarusteille tyypillisiä elementtejä ja tehokeinoja. Valitettavasti nämä ovat aitoa kamaa, suoraan sieltä Prisman urheiluosastolta varmaan. Varsinkin nuo paiseruttoakin rumemmat sporttisandaalit ovat paikallisille hyvin rakkaat. Niitä yhdistellään hyvin avantgardistisesti myös keveisiin kukkamekkoihin ja muihin suhteellisen tyylikkäisiin asuihin, jotka olisivat muulla tavalla asustettuina täysin hyvän maun mukaisia. Miksi?

En ymmärrä. Kaupoissa on kyllä vaatteita myynnissä täälläkin. Ja kauniita kenkiä! Ja kosmetiikkaa (vaikkei nyt Kicksiä olekaan :D ). Urheiluvaatteita ja -kenkiä ei kuulu pitää päällä jos ei ole urheilemassa. Lenkkeilemässä, vaeltamassa erämaassa - joo, tottakai. Mutta kaupungin keskustan kauniissa kahvilassa urkkatamineet ovat väärässä paikassa. Ja ihmisten ilmoilla ei kuljeta samoissa vaatteissa missä voi surutta mennä kitkemään kasvimaan rikkaruohoja.

Miten voi olla mahdollista, että aikuiset naiset eivät tiedä tätä? Tai sitäkään, että rumat caprimittaiset housut visuaalisesti katkaisevat säären linjan joten jalat näyttää lyhyemmiltä mitä ovatkaan. Ja että löysä säkkimäinen trikoopaituli saa kenet tahansa näyttämään kymmenen kiloa lihavammalta. Että ohut halpa trikoo nyt muutenkin on sellainen materiaali että saa kaikki vartalon muhkurat esille. Että auringosta punainen ja hikinen nassu ei välttämättä ole kauneimmillaan ihan luonnontilassa. Ja että nuo muoviset hirvitykset jalassa vie viimeisetkin naisellisuuden ja estetiikan rippeet. Mä en nyt edes aloita paasaamista siitä, miten vähän ihmisiä kiinnostaa valita omiin sävyihin sopivat värit. Monesti sanotaan että "se on ihan sama, kunhan vaatteet on mukavat ja puhtaat". Onko se oikeesti ihan sama? Oikeesti, kun jokainen näistä "sporttisista" leggari-paituli-crocksit/urheilusandaalit -naisesta voisi helposti näyttää hoikemmalta, pitkäsäärisemmältä, nuoremmalta ja kauniimmalta (tai noh, edes naiselta) hyvin vähällä vaivalla? Oikeesti?


2 kommenttia:

 1. Moikka! Kiva blogi, löysin juuri :) Ihastuin silmämeikkeihisi, etenkin rajauksiisi. Tästä vanhasta postauksesta haluaisin sanoa sen verran kyllä, että en tykkää ajatuksesta, että naisen pitäisi tietynlaisen estetiikan vuoksi pilata jalkansa käyttämällä tuollaisia mitkä sinulla on kuvassa jalassasi. Etenkin tuntuu oudolta, että sinusta nämä tuntemattomat naiset eivät edes näytä naisilta sillä perusteella, että he ilmeisesti välittävät jalkojensa terveydestä. Onko naisellisuuden tai peräti naiseuden edellytyksenä siis valistumattomuus? Itseäni pidän kohtalaisen tyylikkäänä (en käytä trikoota julkisilla paikoilla) ja vähintäänkin naisellisena, vaikka pyrin käyttämään matalia kenkiä, toki joskus siitä lipsuen laadukkaiden korkkareiden puolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä anonyymi!

   Kiva että tykkäsit blogistani :)

   Täytyy myöntää että hämmennyin sinun kommentista.
   "Onko naisellisuuden tai peräti naiseuden edellytyksenä siis valistumattomuus?" En postaukseni missään kohdassa vaatinut naisia käyttämään ehdottomasti juuri korkokenkiä naiseuden nimissä. Postauksessa lähinnä ihmettelin, miksi ihmiset eivät vaivaudu pukeutumaan siististi ja kauniisti kun ovat menossa kaupungille, ihmisten ilmoille. Ymmärrän että jalkojen terveys on tärkeää mutta onhan olemassa muitakin jalkojen terveyttä ajatellen harmittomia - ja lisäksi kauniita ja muodikkaita sekä naisellisia kenkiä - muitakin kuin crocksien tyyliset muoviset läpökkäät tai urheilusandaalit tarrakiinnityksellä joita ihmettelin!

   Hmm... "en tykkää ajatuksesta, että naisen pitäisi tietynlaisen estetiikan vuoksi pilata jalkansa käyttämällä tuollaisia mitkä sinulla on kuvassa jalassasi." En ymmärrä miksi juuri ne kengät mitkä minulla on kuvassa pilaisivat jalat? En käytä epämukavia korkokenkiä enkä suosittele niitä kenellekään. Niissä kuvan korkkareissa on jalalleni sopiva lesti, tilaa varpaille, sisäänrakennetut pehmikkeet päkiän alla. Korkokaan ei ole älyttömän korkea. Kapea, kyllä, mutta hyvä lesti auttaa. Postauksessa kuvailemani tilanne: kahvilaan ja drinkeille (autokyydillä), kengät jalassa siis n. 2h eikä juuri tarvitse kävellä tai seisoskella korkokengissä pitkään. En näe tuossa vaaraa jaloille :)

   "Etenkin tuntuu oudolta, että sinusta nämä tuntemattomat naiset eivät edes näytä naisilta sillä perusteella, että he ilmeisesti välittävät jalkojensa terveydestä." Voin vannoa että jalkojen terveydestä välittäminen ei ole se peruste. Äitini käyttää lähes poikkeuksetta matalakorkoisia kenkiä mutta on aina naisellinen ja huoliteltu. Mutta tiedätkö, joskus on oikeesti vaikeaa sanoa, onko lyhyttukkainen, meikitön, löysään t-paitaan, housuihin ja crockseihin kesäisesti pukeutunut keski-ikäinen henkilö varmasti nainen. Eikä syynä ole se että tämä henkilö "välittää jalkojensa terveydestä" vaan sellainen yleinen totaalinen piittaamattomuus ulkonäön suhteen. Se mikä sallii ilmestymään julkiselle paikalle virttyneissä rytkyissä ja niissä mukavissa mutta ei kaupunkiin tarkoitetuissa kengissä joista törröttää hotamattomat kantapäät. Siinä ei korkokengät auta.

   Poista

Tervetuloa kommentoimaan! Please tell me what you think!